El passat Dijous 4 d’abril de 2024, els estudiants de la matèria de Biologia de 1r i 2n de Batxillerat van visitar el CdA de Can Santoi, per avaluar l’actual estat ecològic de la riera de Vallvidrera.
S’han organitzat en equips de treball i han revisat el material necessari per dur a terme l’estudi de camp, tant dels paràmetres fisicoquímics (biòtop) com dels referents a la biodiversitat (biocenosi), per poder determinar la qualitat de l’aigua de la riera.
Un cop a la riera han recollit tot un seguit de dades organitzats per equips (coordenades UTM, temperatura de l’aire i de l’aigua, amplada, fondària, velocitat, transparència, olor, granulometria…) i han agafat mostres d’aigua per completar l’anàlisi al laboratori. També han valorat l’estat de conservació de la vegetació del bosc de ribera (mitjançant el QRISI). Finalment s’han dedicat a capturar macroinvertebrats aquàtics que posteriorment farien servir com a bioindicadors. Han aconseguit recol·lectar una bona diversitat d’organismes: efímeres, espiadimonis, cargols aquàtics, gambes, sabaters i fins i tot una salamandra!
Al laboratori han analitzat les mostres d’aigua per calcular paràmetres com la duresa, la concentració de nitrits, nitrats i fosfats, el pH, l’oxigen dissolt o la conductivitat (per conèixer la mineralització) amb l’ajuda dels kits de valoració del Projecte Rius.
Han estudiat els macroinvertebrats capturats amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes identificatives per determinar el seu índex biòtic. Amb tota aquesta informació fisicoquímica i biològica han determinat una qualitat mediocre de l’aigua.
Per acabar s’han tornat a alliberar sans i estalvis tots els animals capturats al seu hàbitat, on seguiran el seu cicle de vida